DE BROERS GEBOERS * TEKST ARNE SIERENS * REGIE JOHAN DEHOLLANDER * SCENOGRAFIE GUIDO VROLIX * KOSTUUMS LIEVE PYNOO * LICHT HARRY COLE * SPELERS WIM OPBROECK, WIM WILLAERT, JACOB BEKS, AN MILLER, DIDIER DENECK * NIEUWPOORTTHEATER, THEATER ZUIDPOOL * 14 MEI 1998 *

Personages * Marnix, Ivan, Andreï, Noël, mémé * 1 vrouw en 4 mannen *
_________

Dit stuk schetst de uitzichtloze situatie van een gezin aan de zelfkant van de moderne maatschappij. en wijst op de vicieuze cirkel waarin mensen aan de rand zo vaak belanden. Vlaams theater pur sang: choquerend maar ook schrijnend, hilarisch maar ook aandoenlijk, pijnlijk maar ook hartverwarmend.

Marnix Geboers is zopas ontslagen uit de gevangenis en wordt door zijn vrouw te bedrogen. Hij moet dringend aan geld geraken want hij heeft grootse plannen. Hij treft zijn jongere broer Ivan, verkleed als vrouw, aan in het huis van mémé. Hun moeder ligt in het ziekenhuis, en hun eigen woning is onbewoonbaar verklaard nadat een vrachtwagen de voorgevel is binnengereden. Vandaar dat mémé's veel te kleine huisje dient als opvangcentrum voor de familie. Totaal onverwacht duikt vader Noël nog eens op. Jaren geleden liet hij vrouw en zonen voor een ander in de steek. Als de Rus Andreï, vriend van de moeder, ook zijn intrek neemt in de overbevolkte woonst, slaan de stoppen door.

_________

Arne Sierens sprokkelde voor dit stuk in Gent ware getuigenissen bijeen en schreef met De Broers Geboers een straffe serie 'aantekeningen uit het ondergrondse': 't zou om te lachen zijn, moest 't niet om te schreien en zo vreselijk waar zijn.

_________
ER VALT WAT AF TE LACHEN

"De broers Geboers en de anderen draaien dol, en dat gebeurt grotesk en bijzonder humoristisch. Er valt wat af te lachen, door de taal, maar ook door de kleding, de enscenering, het spel en de verrassende wendingen in de situaties. Tegelijkertijd is het ook tragisch en aangrijpend en oh zo menselijk. Wat moet theater nog meer zijn?"

( De Bond - Tuur Devens )

_________
_________